بازار؛ گروه بورس: هفته بازار همچنان تحت تاثیر رویدادها و اتفاقات سیاسی به خصوص موضوع ایران و آمریکا قرار داشت و این موضوع همچنان اصلیترین و خاصترین چالش پیش روی اقتصاد و سیاست بود. بررسی fatf یکی دیگر از اخبار مهم این هفته خواهد بود و در فضای اقتصادی نیز تحولات نرخ بهره و ادامه واکنشها به آن جریان نرخ ارز نیما و رویدادهای دیگر اقتصادی اتفاقات مهم این هفته بود و در نهایت در بازار هم بازگشایی پتروشیمیها و برگزاری مجمع ایران خودرو و حواشی آن مهمترین رویدادهای بود که تا حدودی معاملات را تحت تاثیر قرار داد.
در آغاز هفته گویی فشار فروش در بازار بیشتر و شرایط سختتر شده بود. همه برخلاف آنچه انتظارش را داشتند با منفی تلخ و جدی همراه شد و هر کسی برای این منفیها دلیلی میآورد. بسیاری در بازار تردید داشتند و برای منفی شدن آن دلایل متعددی را میترشاند برخی معتقدند پول از بازار رفته برخی دیگر از تحولات سیاسی صحبت میکنند. یکی از بهمن و اسفند به عنوان ماههای پر عرضه حقوقیها حرف میزند، یکی دیگر چالش مذاکرات را پیش می کشید. اما اصل ماجرا این است که بازار رشد کرده بود و نیاز به یک کف سازی داشت و باقی حرفها بهانه است و برای رشد مرحله بعد این روزها میتواند انرژی ذخیره کند و به فکر حرکات بعد باشد.
شرایط با وجود رسیدن خبرهای نسبتاً مثبت بر همان مدار قبل میچرخد و به نظر تو گویی چارتیستها دست بالای این روزهای بازار را داشته و تارگتهای آنها برای لمس اعداد اصلاحی ذکر شده و یا اصلاح زمانی یاد شده اتفاق مهم و موثر است.
رحیم کریمی منتقد وضعیت کنونی است چراکه به گفته وی ارزش دلاری بازار بر مبنای دلار آزاد از ۱۳۰ میلیارد دلار با وجود عرضههای اولیه ای که صورت گرفته به ۱۱۹ میلیارد دلار رسیده و در نتیجه شاهد کاهش حدود ۸ درصدی ارزش بازار هستیم. در حالی که در دی ماه که رئیس سازمان بورس در سخنرانی خود اشاره به علمی بودن و قابل اثبات بودن ارزش ۴۰۰ میلیارد دلاری بازار بورس داشتند
رحیم کریمی کارشناس کارگزاری توسعه سهند، گفت: «بازار این روزها چنان دچار یک بیحسی موضعی شده که با گذشت ۲۴ روز معاملاتی از اولین تکانه منفی در تاریخ ۵ دی ماه با وجودی که دلار در این مدت حدود ۷.۵ درصد رشد داشته، دچار چالش گردیده و با نوسانهای زیادی همراه بوده و نتیجه حاصله عملکرد بازار کاهش حدود ۴ درصدی در شاخص کل در یک بازه برابر بودهاست.»
او افزود: «قصه جایی ناراحتکننده هست که در همین بازه ارزش دلاری بازار بر مبنای دلار آزاد از ۱۳۰ میلیارد دلار با وجود عرضههای اولیه ای که صورت گرفته به ۱۱۹ میلیارد دلار رسیده و در نتیجه شاهد کاهش حدود ۸ درصدی ارزش بازار هستیم. در حالی که در دی ماه که رئیس سازمان بورس در سخنرانی خود اشاره به علمی بودن و قابل اثبات بودن ارزش ۴۰۰ میلیارد دلاری بازار بورس داشتند، و تاکید بر این مساله داشتند که رشد اقتصادی جز با سرمایهگذاری و تشکیل سرمایه اتفاق نمیافتد و تشکیل سرمایه جز با جلب اعتماد سرمایهگذار امکانپذیر نیست. »
کریمی تصریح کرد: «معاملات هفته با بی مهری سهامداران نسبت به بازار با رنگ سرخ آغاز شد و تحت تاثیر قدرت عرضهکنندهها و ضعف ساید تقاضا همراه با نگرانی نسبت به ادامه دار شدن شرایط اصلاحی از فرسایشی و زمانی به اصلاح قیمتی بیشتر، رفتهرفته موجب گردید شدت عرضهها افزایش یافته و بخش زیادی از بازار در دامنه منفی مورد معامله قرار گیرند.»
این کارشناس بازار سرمایه افزود: «پارمترهای معاملاتی در وضعیت ضعیف قرار دارند و نشان دادند برای سقف شکنی که هیچ و حتی برای حرکت بازار فعلاً نمی توان انتظاری از آن داشت. با توجه به ضعف پارامترهای بازار، همچنان شاهد معاملات فرسایشی و نوسانی بازار هستیم تا زمانی که تحرکی در حوزه بهبود پارامترهای معاملاتی رخ نداده باید از خرید و یا فروش های هیجانی پرهیز کرد. باید توجه داشت که شاخص کل در یک محدوده بسیار با اهمیت و شکنندهای قرار دارد که از نظر تکنیکالیستهای سطح با اهمیت حمایتی را اگر از دست بدهد شاید شاهد فعال شدن حد ضرر برخی دیگر از فعالان باشیم و موج دوم اصلاح بازار را باید تجربه کنیم. علاج واقعه پیش از وقوع باید کرد.»
سایه گمانه زنی ها درباره مذاکرات بین ایران و آمریکا
در بخش سیاسی معاملات باید توجه داشت که احتمالاً توافق بین ایران و آمریکا وجود دارد و به زودی شاهد این اتفاق خواهیم بود. نرخ ارز در بازار آزاد به واسطه همین جریان با افت مواجه خواهد شد به تبع آن بازار نیز نسبت به این خبر واکنش نشان میدهد هرچند تاکنون تا حدودی بیتفاوت بودهاست.
انتظار این بود که بورس معاملات قویتر و بیشتری داشته باشد اما دست صبر و بازار فعلاً دست برتر و قویتری است.
به نظر آنچه در حال حاضر میبینیم و در این شش هفته بیسر و صدا سپری شد یک اصلاح زمانی جدی و یک اصلاح قیمتی آرام و ریز بوده که خود را در بازار به این شکل نشان داده است. احتمالاً برای دو هفته پیش رو نیز با شدت کمتر این دو اصلاح زمانی و قیمتی را در بازار خواهیم دید. البته هر خبر و تحولی میتواند بر هم زننده نظم این شرایط و این اتفاقات باشد.
دلایل افت معاملات بورس
شاخص را نباید با وضع عمومی بازار مقایسه کرد بازگشایی و صفوف و خرید پتروشیمیها باعث حفظ ثبات شاخص میشود و منفی سایر سهمها را به حاشیه برده و این موضوع باعث ایجاد نمودار اصلاح زمانی در شاخص و ایجاد اصلاح قیمتی و افت در قیمت سهم بازار شد. به طور کلی با در نظر گرفتن این فضا و این سناریو، فنر بازار بار دیگر جمع شده و با اتفاق و تحولات و رویدادهای مختلف تغییر مسیر قویتری را شاهد خواهد بود فعلاً در حال حاضر تمام تلاش او نریختن و ایستادن در نقطه فعلی است.
گزارشهای ماهانه که حداقل چشم امید زیادی سهامداران به آنها داشتند آثار نرخ ارز را کمکم در خود نمایش دهد تقریبا به بدترین شکل ممکن منتشر شد و آثار عجیب قطعی برق و گاز در چهره این گزارشها روشن بود. به طوری که اکثر شرکتها با افت مقدار تولید و فروش مواجه بودند از همین حالا وزنه ذهنی منفی بسیاری از سهامداران نسبت به گزارشات بهمن نیز وجود دارد
بازار و سهامداران قطعاً باید خود را با شرایط فعلی وفق دهند مثل قبل بازار ممکن است طول موجهای بلند نداشته باشد. حالا به نظر در این روزها انتخاب سهم و حرکت در بازار با شیب متفاوتتری پیش میرود این موضوع احتمالاً ادامه خواهد داشت و در نقطهای با رسیدن اخبار قویتر و واضحتر تغییر فاز را شاهد خواهیم بود.
اتفاقاً در جا زدنهای فعلی باعث خواهد شد آن مسیری که قرار است طی شود دوباره با قدرت و شرایط بهتری پیش گرفته شود.
مطمئنترین پایدارترین مسیر رشد مسیری است که جریان پول واقعی با پشتوانه وضعیت بنیادی شرکتها پیش برده و سابقه و تجربه نشان داده که این مسیری است که پایدار میماند و مطمئن پیش خواهد رفت یکی از دلایلی که بازار به چنین شرایطی دچار شده و کمی در سرعت خود با ضعف نسبی مواجه است و کند پیش میرود این است که گزارشهای اخیر آنطور که باید و شاید محرک قوی و حرکت بعدی بازار را رقم نزدند.
درواقعددز یک ماه اخیر قیمتها در نقاطی قرار داشتند که برای این گزارشها زیاد بودند و اصلاح از همین رو در حال حاضر منطقی به نظر میرسد. نکته بعد اینکه گزارشهای ماهانه که حداقل چشم امید زیادی سهامداران به آنها داشتند آثار نرخ ارز را کمکم در خود نمایش دهد تقریبا به بدترین شکل ممکن منتشر شد و آثار عجیب قطعی برق و گاز در چهره این گزارشها روشن بود. به طوری که اکثر شرکتها با افت مقدار تولید و فروش مواجه بودند از همین حالا وزنه ذهنی منفی بسیاری از سهامداران نسبت به گزارشات بهمن نیز وجود دارد. این موضوع کوچکی نیست زیرا مسیری به عنوان مسیر رشد بازار پایدار و قوی خواهد ماند که به پشتوانه آن وضعیت بنیادی شرکتها قرار داشته باشد. جریان پول هم در صورت تداوم بهبود وضعیت بنیادی، جریان موفقی در بازار ایجاد خواهد کرد.
بنابراین چالش برق و گاز اگر برطرف نشود، به زودی به یکی از بزرگترین چالشهای اقتصاد و بازار سرمایه تبدیل خواهد شد که فرصت سوزی عجیبی را در اقتصاد رقم زده است.
جریان پول برای یک حرکت بزرگ به یک محرک قوی و بزرگ احتیاج دارد چیزی که به نوعی برای همه سورپرایز کننده و دارای جریان پول یک رویداد متفاوت و خاص باشد و دقیقاً وقتی چنین مواردی در دل بازار وجود ندارد اهرمها و خبرهای معمولی اجازه حرکت درست و منطقی را از بازار میگیرد و نوسانات اندک و حتی منفی ایجاد میکند.